Lelki APGAR

A barátom épp most küldött egy büszke értesítést kislánya születéséről. Az e-mail a szokásos adatokat tartalmazta: név, súly és testhossz, valamint a kiváló APGAR pontszámot.
„Mi az, hogy APGAR pontszám?” – kérdezhetnék néhányan.

Az APGAR pontszám egy nagyon egyszerű, de alapvető fontosságú jellemzése az újszülött belső állapotának – a külső tényezők vizsgálata által. Ez a teszt, amit 1, valamint 5 perccel a születés után végeznek, hasznos információval szolgál az orvosoknak és a nővéreknek.
Az egészségügyi szakemberek 0-2 skálán pontoznak: aktivitás (izomtónus): 0-1-2; pulzus: 0-1-2; grimasz (reflex ingerelhetősége): 0-1-2; külső (bőrszín): 0-1-2; légzés: 0-1-2. Ha a pontszám 7 és 10 között van, az jó, ha 4 és 6 között, akkor alapos megfigyelés szükséges, és a tesztet is meg kell ismételni, viszont, ha 0 és 3 közötti, akkor azonnali orvosi beavatkozásra van szükség.
(Az APGAR betűszó a vizsgált területek angol nyelvű megnevezése első betűi összeolvasásából képződik, az Apgar-teszt viszont a megalkotójáról, Virginia Apgarról nyerte elnevezését.)

Nálunk milyen eredményt adna a lelki APGAR teszt? Mik a személyes hit, meggyőződés és bizalom látható bizonyítékai? A mi APGAR-unk gyümölcsben mérhető: „A Lélek gyümölcse pedig: szeretet, öröm, békesség, türelem, szívesség, jóság, hűség, szelídség, önmegtartóztatás.” (Galata 5,22)
Úgy tűnik, hogy Isten szerint mi úgy végezhetjük el az APGAR tesztet, hogy megvizsgáljuk, mennyire gyümölcsöző az életünk. Ez egyértelműen mutatja be szívünk állapotát.
Milyen eredménnyel pontoznánk tehát magunkat?
– szeretet és öröm: 0-1-2;
– békesség és türelem: 0-1-2;
– szívesség és jóság: 0-1-2;
– hűség és szelídség: 0-1-2;
– önmegtartóztatás: 0-1-2.

De tegyük most félre azt a megbotránkoztató elképzelést, hogy pontozzuk lelki életünket, viszont gondoljuk át, hogy az alábbiak alapján hova sorolnánk magunkat:
• jó,
• alapos megfigyelést igényel,
• azonnali beavatkozásra van szükség.
Úgy tűnik, hogy életünkről igen fontos lenne beszélgetnünk Istennel, hiszen maga, Jézus mondja ezt:

„Gyümölcseikről ismeritek meg őket…” (Biblia, Máté evangéliuma 7,16a)

 

Bob Snyder írása