Beszámoló a tatai kirándulásról

Tata kirandulas 30plusz

Május 25-én az időjárás tökéletesnek ígérkezett, ezért 15-en úgy gondoltuk, hogy ez a nap kiváló arra, hogy ellátogassunk a festői szépségű Tatára.

Miután mindenki épségben megérkezett a megbeszélt találkozóhelyre, némelyek gyalogosan, mások biciklinyeregbe pattanva indultak el felfedezni a környéket.

Túránk elején az Öreg-tavat kerültük meg. Kis kitérőt tartva felmásztunk a Kálvária-dombra és kívülről megszemléltük a Geológus-kertet, valamint a Fellner Jakab kilátót. Mivel a bodza éppen ekkor virágzott, a pihenő alatt néhányan begyűjtöttük az idei bodzaszörphöz szükséges alapanyagot. Visszatérve a tópartra a vár és a tó együttesének lenyűgöző látványa fogadott bennünket. A hangulatos sétányon tovább gördülve megérkeztünk a várhoz, ahol forrásvízzel tölthettük meg kulacsainkat, és megpihenhettünk a 230 éves platán alatt. Aki megéhezett, az alkar nagyságú kürtőskaláccsal pótolhatta az elvesztett kalóriákat.

A vártól a városközpont felé vettük az irányt, majd a szomszédos Cseke-tó felé tekertünk tovább. Mivel a tavon lévő szigetek közötti átjárás a híd időszakos hiánya miatt nem volt megoldható, ezért egy árnyékos asztal mellett telepedtünk le. A rövid áhítattal egybekötött ebédszünet alkalmával elgondolkodhattunk azon a kérdésen, hogy „Most tehát az embereket akarom meggyőzni vagy Istent? Vagy embereknek igyekszem tetszeni? Ha még mindig embereknek akarnék tetszeni, nem volnék Krisztus szolgája.” (Gal 1,10)

A kerékpározásra szánt 3 óra gyorsan elszállt, ezért a Cseke-tó melletti Angolparkon épp csak átsuhantunk, majd az Öreg-tóhoz visszakanyarodva a kerékpárútról még élveztük egy kicsit a tó fölé hajló fűzfák látványát.

A kerékpárok leadását követően a Fényes Tanösvény szépségeivel ismerkedtünk meg. A tanösvény egy 1350 m hosszú, láp fölé, cölöpökre épített látványos ösvény, amelynek része egy mesés láperdő kilátótoronnyal, illetve egy tündérrózsákkal benépesített tó.

A tanösvény látnivalói után, akinek volt még kedve és ereje, meglátogathatta a Tatai várat, vagy beülhetett valahova egy halászlére.

Korábban nem jártam Tatán, de ez a program annyira jó volt, hogy két héttel később megismételtem.

Devecseri Gabriella