Véletlenül milliárdos

veletlenulA közösségi háló (The Social Network) c. film bemutatójának másnapján tartotta sajtótájékoztatóját az Athenaeum Kiadó. Az USÁ-ban 2009-ben megjelent Facebook-sztorit felelevenítő könyv, Ben Mezrich Véletlenül milliárdos, magyar kiadását a hazai mozi premierhez igazították.

Ben Mezrich könyve, a minden idők legfiatalabb milliárdosaként emlegetett Mark Zuckerberg történetét dolgozza fel, nyomon követi rakétaszerű felemelkedését az egyetemi tréfának indult weblaptól a sokmilliárdos Facebook birodalom kiépüléséigig. 

A könyv lendületes keveréke a tényeknek és a fantáziának, bár a szerző előszava szerint minden a valóságon alapul. Az alkotó nemcsak a Facebook aktív felhasználóit kívánja megszólítani: a közösségi portál kultúr- és kommunikációtörténeti jelentősége, és Zuckerberg egyedülálló karrierje túlmutat önmagán.

A kiadó beharangozója szerint a “krimiszerűen pörgő” történet “betekintést nyújt a Szilícium-völgy számítógépguruinak mindennapi életébe, élethűen és egy bennfentes hiteles előadásában kalauzol a Harvard folyosóin, kollégiumi szobáiban és előadótermeiben”.

Ben Mezrich a történetet tucatnyi interjú, több száz forrásmunka és ezernél is több oldalnyi dokumentum – többek között a közösségi oldalt alapítók pereskedéséből származó bírósági jegyzőkönyvek – alapján írta meg. Az egyik fő forrást a Facebook társalapítójával, Eduardo Saverinnel folytatott beszélgetések jelentették. Mark Zukerberget képtelenség volt mikrofonvégre kapni, így Zuckerberg személye csak halványan elevenedik meg a műben. Az író a történetben elsősorban a szaftosabb eseményekre összpontosít, a “tüzes lányokra”, az egész éjszakás, celebekkel töltött partykra. Ez azonban kevésnek bizonyult a kritikusok ízlésének kiegelégítéséhez, így a szerző jócskán kapott hideget és meleget is. A Business Week elemzője egyenesen izléstelennek és kuszának nevezte a különböző szereplők jellemzését, az eseményeket pedig pusztán időrendi felsorolásnak tartja. Mezrich túl sok időt tölt a mellékszereplők jellemzésével: kevéssé érthető hogyan jutott Zuckerberg a Harvardról a Szilciumvölgy üdvöskéi közé, és hogyan lett az ellenszenves diákból sikeres vezárigazgató, véli a kritikus. Mégsem lehet egyszerűen félretenni a könyvet, mert az egész túl érdekes és lenyügözően személyes.

Ben Mezrich hatásos mesélőnek és sikeres üzletembernek bizonyul. A Véletlenül milliárdos filmjogait már akkor eladta, amikor még el sem készült a könyvvel. Ő szintén a Harvardon végzett és írói karrierjét sci-fi íróként kezdte. Ennek ellenére 2002-ben már megvetette lábát a prózairpdalomban, a Bringing Down The House című könyvével, amely 63 hetet töltött a The New York Times bestseller listáján. A könyvből 21 – Las Vegas ostroma címmel film készült Robert Lucetik rendezésében, Kevin Spacey főszereplésével.

Weberné Zsikai Mária

Mezrich, Ben
Véletlenül milliárdos – Hogyan született a Facebook

Fordította: Bajnóczy Zoltán, Hegedűs Ildikó, Mallász Rita
Megjelenés ideje: 2010. november 12.
Kiadó: Athenaeum,

264 oldal

ISBN: 9789632931036